Fietsdiefstal in Zwolle

Schermafbeelding 2013-04-16 om 19.04.49 Bij bijna 8 op de 1000 mensen is in Zwolle afgelopen jaar een fiets gejat. Dat zijn bij elkaar maar liefst 1098 gestolen fietsen. Dit is meer dan in steden zoals Leeuwarden, Deventer, Almere of Lelystad meldt de site van Editie NL. Het aantal ligt in werkelijkheid nog stukken hoger, omdat niet iedereen aangifte doet van fietsdiefstal. De meeste rijwielen verdwijnen niet in de nachtelijke uurtjes, maar gewoon op klaarlichte dag bij winkelcentra. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB. Op de 2e plek staat het station, maar ook woonwijken zijn een gewilde plek voor dieven om toe te slaan.

Vooral eigenaren van elektrische rijwielen moeten alert zijn. Die zijn erg gewild onder fietsendieven. Reden te meer om uw fiets goed te verzekeren. Volgens Ton Hendriks van de ANWB maken fietsbezitters het de dieven veel te makkelijk. Vooral overdag zijn veel mensen laks. “Mensen zetten overdag hun fiets minder zorgvuldig op slot. Als we uitgaan houden we daar meer rekening mee. Het is voor dieven dan een stuk lastiger om toe te slaan.” Daarom hieronder de tips van de ANWB en Consumentenbond:

Tips

  • Gebruik niet alleen het ringslot (dat standaard op bijna elke fiets zit), maar zet de fiets met een tweede slot aan iets vast. Als de fiets niet vastzit, kan een dief hem eenvoudig in een busje laden.
  • Koop een goed slot. Goedkope kabelsloten zijn vaak met een simpele tang in een paar seconden open te knippen. Ook kettingsloten met dunne of ongehard stalenschakels zijn absoluut te zwak.
  • Verwacht ook niet te veel van oudere ringsloten. Sommige sloten van Axa en Abus blijken met een onbewerkte sleutel te openen.
  • Kies, als die er is, voor een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet je fiets thuis ook op slot, ook in de schuur.
  • Zet je fiets in het licht, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal.
  • Zet de fiets nooit alleen door het voorwiel vast. De dief draait het wiel in een mum van tijd los van je fiets. Haal het slot, indien mogelijk, door zowel het frame als een wiel.
  • Schrijf zo goed mogelijk op hoe je fiets eruit ziet. Gebruik hiervoor de registratiekaart die je kunt vinden via: www.politie.nl

 

De beste sloten

De Consumentenbond testte onlangs meerdere sloten. Ook hier geldt helaas, goedkoop is duurkoop Dit zijn de beste 5:

1) Abus Bordo Granit X-plus. Prijs: 90 euro.

2) Abus Granit-Plus. Prijs: 65 euro.

3) Magnum #3004A. Prijs: 55 euro.

4) Axa Cherto Compact 95. Prijs: 35 euro.

5) Trelock MS 405. Prijs: 65 euro.

Zo gaan fietsendieven te werk: